Ajatusleikit

Kaikki blogit puheenaiheesta Väärinymmärrys

Perjantai pilalle 8 - Lapsen iltarukous

Kun Esa-Jussikin kertoi, ettei häntä peloteltu pienenä sängyn alla majailevalla persulla, pitänee kaivaa esille Sialtainen, josta puhutaan lasten iltarukouksessa. (Sulkeissa selventävät tekstit, miten lapsi asian voi ymmärtää).

Levolle lasken Luojani (Luoja päättää päivävuoronsa, kiitos ja öitä vaan)

Armias ole suojani (Armias tulee yövuoroon, muttei ole Luojan veroinen suojelija)

Jos Sialtainen nousisi (Sängyn alla oleva hirviö)

Taivaaseen ota tykösi (Armias ei pärjää Sialtaiselle, mutta jos edes turvaan pääsisi)

 

Vinossa?

Kognitiiviset vinoumat (tai -harhat, -värittymät, -vääristymät) kertovat psykologisesta taipumuksesta painottaa asioita tietyllä tavalla, huolimatta siitä mikä on esimerkiksi totta tai käytännöllistä (tässä linkki englanninkieliseen listaukseen: List of cognitive biases).

Ajatusten ja tuntojen itseään ruokkivuus sekä asioiden näkeminen ja tarkastelu tietyn värittymän tai leiman kautta ovat vain pari ”ilmeistä” esimerkkiä tästä. On todella haastavaa kirjoittaa mistään, olematta jollakin tapaa kognitiivisen vinouman vaikutuksen alaisena. Oikeastaan siis jo tietyn aihepiirin kyöhnäys ylitse muiden on tietynkaltainen ajatus- ja tunnekäyttäytymisen vinouma.

Terapeuttini Internet

Minulla on harha. Netissä sille altistuu jatkuvasti. Lisäksi tuo harha voimistuu ja saa yhä radikaalimpia muotoja mitä kauemmin netissä viettää aikaa, etenkin jos ei ymmärrä omaa tilaansa. Nopeasti käykin niin että tylsyys muuttuu sivistysarvojen vaalimiseksi, kapeakatseisuus avaramielisyydeksi, jäykkyys rehellisyydeksi, ilottomuus ja totisuus vakuuuttavat omasta viisaudesta sekä sielullisesta ylevyydestä ja muutosvastarinta kääntyy jollain hämärällä tavalla vastuullisuudeksi.

Julkaise syötteitä